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Opinion and Declaratory ruling regarding Discharge Summary by the Kentucky Board of 
Physical Therapy. 
 

Introduction. 
 
The Board has authorized this Opinion as an Opinion and Declaratory Ruling 
pursuant to KRS 13A.130(3) and KRS 13A.010(2)(b) as the agency with jurisdiction to 
interpret the statutes and regulations governing the practice of physical therapy in the 
Commonwealth of Kentucky. 
 

Question presented. 
 
You have asked the general question of who is responsible for performing and documenting the 
discharge summary mandated by 201 KAR 22:053 Section 5(4)(a) and (b).  You present the 
situation where, in an acute care setting, patients are being continually admitted and discharged 
at all hours of the day and night, including weekends.  Over the course of the patient’s 
admission and subsequent acute care treatment, over weekdays and weekends, it is possible 
for the initial evaluation to be performed by one physical therapist, ensuing daily physical 
therapy to be performed by a second physical therapist, and a discharge summary or final 
treatment to be performed by yet another physical therapist. 
 

Analysis. 
 
Unless there exists institutional policy that specifically designates a responsible physical 
therapist or physical therapist assistant for the completion of the discharge summary, the Board 
concludes the physical therapist who performed the initial evaluation is responsible for assuring 
completion of the discharge summary as defined by 201 KAR 22:053 Section 5(4)(a) and (b).  
The Board deems the physical therapist who first assessed the patient with an initial evaluation 
to be the treating physical therapist of record and thus is responsible for assuring the completion 
of the discharge summary.



Your practice setting and institutional policy of your employer may affect this conclusion.  For 
example, if your employer has a written policy designating the last treating physical therapist to 
perform the discharge summary, then the Board would rely on the last treating physical 
therapist’s compliance with the employer’s policy.  In the absence of such an employment policy 
and treatment protocol, the Board would default to the physical therapist who first performed the 
initial evaluation. 
 
If your practice setting and institutional policy does not cover this particular situation, the Board 
would also look for a documented agreement in the medical record to “hand off” the patient’s 
care to another physical therapist. This physical therapist would accept responsibility for 
completing the discharge summary.  
 
The time line in which your facility processes the medical record, and the various locations it 
may reside does not eliminate the physical therapist’s or physical therapist assistant’s 
responsibility for documentation. The physical therapist of record, whomever that may be, is 
responsible for the required physical therapy documentation as mandated by law. 
 
The Board trusts this response fully answers your inquiry.  If not, please write to the Board again 
for clarification if necessary. 
 
     Sincerely, 
 
     Kentucky Board of Physical Therapy 
 

      
     Ronald Barbato, PT 
     Board Chair 
 

 


