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Beth Ennis, PT, EdD, PCS, ATP  
Primary Level Evaluator, First Steps 
7410 New LaGrange Road Suite 300 
Louisville, KY  40222 
 
Dear Dr. Ennis:  
 
Opinion and Declaratory ruling regarding state law governing assessments performed under the 
authority of the First Steps program by the Kentucky Board of Physical Therapy. 
 

I.  Introduction 
 
The Board has authorized this Opinion as an Opinion and Declaratory Ruling pursuant to KRS 
13A.130(3) and KRS 13A.010(2)(b) as the agency with jurisdiction to interpret the statutes and 
regulations governing the practice of physical therapy in the Commonwealth of Kentucky. 
 
Due to concern over recommended practices directed by First Steps, multiple providers have 
questions regarding the practice of First Steps to go directly to IFSP (Individualized Family 
Service Plan) prior to ongoing team members having visited with the child and their family.  First 
Steps is a program within the Commonwealth of Kentucky in response to the federal Infant-
Toddler Program. It involves the early intervention and interaction and treatment by multiple 
health care providers all working towards a common goal for the overall health and well-being of 
children with developmental disabilities from birth to age 3 and their families. 
 
In the First Steps program, an IFSP is created as defined in 911 KAR 2:130, Kentucky Early 
Intervention Program Assessment and Service Planning. A team, composed of the family, a 
service coordinator, potential service providers, and others the family may choose to include, 
works together to develop an IFSP that delineates a six-month approach to meet the 
developmental needs of the child. The IFSP is often created before the physical therapist has 
had one-on-one, face-to-face interaction with the child. 
 
Here are the questions presented. 
 

1) We consider the IFSP, and objectives and strategies written in it, to be a part of our 
assessment and plan of care, similar to school system policy with IEP (Individualized 
Education Plan).  Does the board consider this to be the case? 

2) Is it allowable within our practice act to have a Physical Therapist (“PT”) develop 
objectives and strategies prior to having seen the child? 

3) Is it allowable for another discipline to develop objectives and strategies for PT to follow, 
prior to the PT having seen the child?



 
According to 201 KAR 22:053 Section 2(2)(a), “a physical therapist shall evaluate each patient 
prior to initiation of treatment.”  Furthermore, as defined in 201 KAR 22:053 Section 5(1)(a-e) 
the initial evaluation shall include:   
 (a)  Pertinent medical and social history; 
      (b)  Subjective information; 
      (c)  Appropriate objective testing; 
       (d) Assessment, which may include problems, interpretation, and a physical therapy diagnosis 

identifying the nature and extent of the patient’s impairment; and 
       (e) Plan of care, including: 

1. Treatment to be rendered; 
2. Frequency and duration of treatment; and 
3. Measurable goals; 

The initial assessment that is completed as part of the First Steps intake, including the five area 
assessment with or without a diagnostic assessment with a norm-referenced instrument, does 
not meet the requirements noted above. 
 
Therefore, in reference to questions 2 and 3 above, it is a violation of law under KRS 327 for a 
physical therapist to develop objectives and strategies for a child prior to completing a physical 
therapy evaluation to include all of the required components as mandated by 201 KAR 22:053 
Section 2(2)(a).  It is also a violation of law under KRS 327 for a physical therapist to follow 
objectives or strategies developed by another professional prior to completion of a physical 
therapy evaluation.  Kentucky law requires the physical therapist to perform an initial evaluation 
in all cases.  Physical Therapists have an independent scope of practice and must exercise their 
own clinical judgment and skill in treating a patient, thus are required to perform the initial 
evaluation. 
 
With regard to question 1, once a physical therapist has completed the initial evaluation, it is 
appropriate for the physical therapist to collaborate with the other members of the IFSP team in 
developing the IFSP, which may then be used by the physical therapist to develop or modify the 
physical therapist plan of care. 

II.  Conclusion 
 

As the agency authorized by the Kentucky General Assembly to regulate the practice of 
physical therapy in this state, the Board is empowered to interpret its statutes and regulations.  
In summary, prior to developing objectives or strategies for inclusion in a child’s IFSP, a PT 
must complete an evaluation including all the required elements.  Furthermore, while the 
objectives and strategies recommended by other disciplines are essential to consider, a PT may 
not use these as a substitute for a PT evaluation to initiate intervention.     
 
      Sincerely yours, 
 

     Ron Barbato. P.T., Chair 
     Kentucky Board of Physical Therapy 

       
      Rebecca E. Klusch 
      Executive Director 
 
cc: Board members 


